Kontrola bezpieczeństwa iPhone'a: ​​cofnij dostęp do osób, aplikacji i urządzeń

Kontrola bezpieczeństwa iPhone'a (oryginalna Kontrola bezpieczeństwa o nazwie) to funkcja z systemu iOS 16, która umożliwia szybkie i łatwe identyfikowanie osób, aplikacji i urządzeń, którym udostępniasz informacje. Możesz również zostać pozbawiony dostępu do informacji takich jak lokalizacja, udostępniane treści itp. poprzez odpowiednie menu. Poniżej podsumowałem, w jaki sposób korzystasz z kontroli bezpieczeństwa na iPhonie.

Kiedy trzeba to zrobić szybko: Ustawienia -> Prywatność -> test bezpieczeństwa. „Szybkie wyjście” w prawym górnym rogu powoduje natychmiastowy powrót do ekranu głównego.

Jednym z zastosowań kontroli bezpieczeństwa w Apple iPhone jest szybkie i łatwe cofnięcie dostępu do wcześniej udostępnionych informacji - lokalizacji, kalendarza, przypomnień, zdjęć i innych. Aplikacjom można również odebrać dostęp do informacji, połączeń i sprzętu.
Jednym z zastosowań kontroli bezpieczeństwa w Apple iPhone jest szybkie i łatwe cofnięcie dostępu do wcześniej udostępnionych informacji - lokalizacji, kalendarza, przypomnień, zdjęć i innych. Aplikacjom można również odebrać dostęp do informacji, połączeń i sprzętu.

W ten sposób znajdziesz kontrolę bezpieczeństwa na iPhonie

Kontrola bezpieczeństwa jest przeznaczona dla wszystkich, którzy chcą zobaczyć, które kontakty, jakie oprogramowanie i jakie inne urządzenia (iPad, Mac itp.) mają dostęp do danych i informacji. Czy znajdujesz się w trudnej sytuacji społecznej lub nawet staje się ona niebezpieczna, ponieważ ktoś mówi ci o „Gdzie jest?“ lokalizacji lub w inny sposób, możesz szybko podjąć działanie tutaj:

  1. Otwiera Ustawienia (ikona koła zębatego) na swoim Apple iPhone
  2. Przewiń w dół i wybierz Prywatność (biała ręka na niebieskim tle).
  3. Przewiń tam również i dotknij test bezpieczeństwa (osoba ze znakiem wyboru)
Kontrola bezpieczeństwa Apple iPhone - Za pomocą ustawień można przejść do odpowiedniego menu, z którego można powrócić bezpośrednio do ekranu głównego za pomocą opcji „Szybkie wyjście”.
Kontrola bezpieczeństwa Apple iPhone - Za pomocą ustawień można przejść do odpowiedniego menu, z którego można powrócić bezpośrednio do ekranu głównego za pomocą opcji „Szybkie wyjście”.

Jeśli ma to być szybkie: użyj resetu awaryjnego

Jeśli chcesz zrezygnować z bezpośredniego dostępu do funkcji Znajdź moją lokalizację, udostępnianych kalendarzy, udostępnianych zdjęć, udostępnianych notatek, danych dotyczących zdrowia i aplikacji Dom, wówczas reset awaryjny być użytym. Można to znaleźć bezpośrednio na pierwszej stronie kontroli bezpieczeństwa. Pod pozycją menu jest: „Błyskawicznie resetuj dostęp dla wszystkich i aplikacji oraz sprawdzaj zabezpieczenia swojego konta."

Ważne, aby wiedzieć: Ta opcja resetuje dostęp dla wszystkich kontaktów. Ponadto wszystkie prawa dostępu aplikacji są resetowane (np. Bluetooth, kalendarz, pliki i foldery, zdjęcia, mikrofon i kamera itp.). W przypadku korzystania ze zdjęć, słuchawek, identyfikatora twarzy itp. Prawa muszą zostać ponownie przypisane po resecie awaryjnym.

Podczas korzystania z resetu w sytuacjach awaryjnych sprawdzane są również ustawienia związane z Apple ID, dzięki czemu m.in. B. hasło można zmienić. Jeśli więc identyfikator Apple ID lub dostęp do niego jest udostępniany komuś, kto powoduje problemy, ta funkcja może być bardzo pomocna. Ponieważ zmiana danych logowania odbierze Ci dostęp.

Szybko wyjdź, aby ukryć wprowadzanie zmian

W niektórych sytuacjach pomocne może być dokonanie zmian w bezpiecznym miejscu. Jeśli nie jest to możliwe lub nie można podzielić trasy do miejsca z konkretną osobą, konieczne może być działanie w jej obecności. Aby móc natychmiast ukryć zmianę ustawień udostępniania za pomocą kontroli bezpieczeństwa, istnieje Wyjdź szybko Przycisk. 

Znajduje się w prawym górnym rogu i zapewnia natychmiastowe zamknięcie ustawień i wyświetlenie ekranu głównego. Jeśli następnie ponownie wywołasz ustawienia, nie będzie jasne, w którym podmenu byłeś. „Szybkie wyjście” jest wyświetlane nie tylko na początku kontroli bezpieczeństwa, ale także w poszczególnych krokach. Zmiany dokonane do momentu aktywacji są zapisywane.

Poszczególne etapy kontroli bezpieczeństwa na iPhonie

Jeśli nie chcesz używać resetowania awaryjnego w celu usunięcia wszystkich udostępnionych informacji, praw dostępu do aplikacji i powiązań Apple ID z innymi urządzeniami, możesz również postępować w bardziej zróżnicowany sposób. Kontrola bezpieczeństwa oferuje przycisk do tego Zarządzaj udostępnianiem i dostępem na. Procedura jest podzielona na kilka etapów i najlepiej zaczyna się od kontaktów oraz udostępnionych im informacji i danych. Ważne: Wszystkie wprowadzone zmiany są natychmiast zapisywane. Dla niektórych jednak wymagane jest potwierdzenie po dokonaniu wyboru (zobacz wideo poniżej).

  • Krok 1 — udostępniony innym: Tutaj możesz odwołać dostęp do swojej lokalizacji, domu, zdrowia, udostępnionych notatek, udostępnionego kalendarza i udostępnionych zdjęć dla pojedynczego lub wielu kontaktów jednocześnie. Wcześniej można bez zobowiązań sprawdzić, które informacje są faktycznie udostępniane komu. Istnieją sortowania według osób i typów informacji.
  • Krok 2 — dostęp do aplikacji: ponownie możesz sortować według nazwy aplikacji lub typu udostępnianych informacji. Możesz albo natychmiast cofnąć dostęp do wszystkiego poszczególnym aplikacjom, albo tylko wybranym punktom. Wyświetlane są: Bluetooth, Kalendarz, Aparat, Kontakty, Pliki i foldery, Zdrowie, Sieci lokalne, Usługi lokalizacyjne, Media i Apple Music, Mikrofon, Ćwiczenia i fitness, Zdjęcia, Przypomnienia, Badania i Rozpoznawanie mowy.
  • Krok 3 - Urządzenia: Urządzenia połączone za pomocą Apple ID można usunąć z tego typu połączenia tutaj. Należy to potwierdzić, aby uniknąć przeoczenia. W następnym kroku podrzędnym można zaktualizować hasło Apple ID. 

Stalkerzy: odetnij reklamy i połączenia cyfrowe

Jeśli masz prześladowcę lub próbujesz wydostać się z toksycznego związku lub rodziny, nie musisz robić tego sam. W niesprawiedliwych, a przede wszystkim niebezpiecznych sytuacjach nie bój się złożyć skargi lub przynajmniej poprosić o wsparcie w centrach pomocy. 

Pamiętaj też, że jeśli chcesz zbudować cyfrową granicę, możesz użyć nie tylko opcji Apple. W tym zakresie należy również wziąć pod uwagę media społecznościowe (Facebook, Instagram, Twitter, TikTok itp.). Tutaj mamy dla Ciebie jeszcze więcej informacji – także o narzędziach do stalkingu w postaci oprogramowania i sprzętu: Co to jest stalker ware? Informacje o oprogramowaniu, AirTags i dane liczbowe dotyczące cyberprzemocy.

Infolinia dotycząca przemocy wobec kobiet: 0800 011 6016

Film instruktażowy firmy Apple dotyczący sprawdzania bezpieczeństwa w systemie iOS 16

Oprócz oficjalne instrukcje w dokumentach pomocniczych Na YouTube w witrynie Apple znajduje się również film instruktażowy. Znajdziesz to z tym linkiem lub bezpośrednio osadzone w:

Podobał Ci się artykuł i czy instrukcje na blogu Ci pomogły? Wtedy byłbym szczęśliwy, gdybyś bloga poprzez stałe członkostwo będzie wspierać.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone * oznakowane

Na blogu Sir Apfelot znajdziesz porady, instrukcje i recenzje produktów Apple, takich jak iPhone, iPad, Apple Watch, AirPods, iMac, Mac Pro, Mac Mini i Mac Studio.

Promocje