Rozwiązano: Nowy użytkownik macOS nie jest wyświetlany w oknie logowania po ponownym uruchomieniu

Podczas uruchamiania systemu w systemie macOS użytkownicy nie pojawiają się na stronie logowania, mimo że są utworzeni jako administratorzy? Oto właściwe rozwiązanie!

Miałem następujący problem z moim MacBookiem po utworzeniu dodatkowych kont użytkowników dla moich dzieci. Właściwie jestem przyzwyczajony do tworzenia użytkownika w ustawieniach systemu pod macOS/OS X i są one widoczne jako konto po ponownym uruchomieniu i mogą się logować bezpośrednio.

Podczas uruchamiania systemu w systemie macOS użytkownicy nie pojawiają się na stronie logowania, mimo że są utworzeni jako administratorzy? Oto właściwe rozwiązanie!
Podczas uruchamiania systemu w systemie macOS użytkownicy nie pojawiają się na stronie logowania, mimo że są utworzeni jako administratorzy? Oto właściwe rozwiązanie!

Niestety w tym przypadku było inaczej: zamiast 4 kont utworzonych dla moich dzieci, konta testowego i dla mnie, widoczne były tylko dwa konta dla testów i dla mnie. Dostęp do kont moich dzieci można było uzyskać tylko poprzez zmianę użytkowników, jeśli sam byłem już zalogowany.

Irytujące obejście: zmiana użytkownika po zalogowaniu administratora

Po kilku tygodniach ciągłego podążania objazdem zmieniających się użytkowników, byłem tym zmęczony i zbadałem, na czym polega problem. Rozwiązanie jest ostatecznie całkiem wiarygodne i proste (znaleziono na stronie wsparcia Apple na temat FileVault): Chociaż konto testowe i moje konto mogły odblokować pełne szyfrowanie dysku FileVault, moje dzieci nie miały tego włączone. W rezultacie nie pojawiały się one w ogóle podczas logowania, ponieważ i tak nie byłyby w stanie korzystać z MacBooka bez jego odblokowania.

Rozwiązanie: Zezwól użytkownikom na odblokowanie FileVault

Aby dwóch brakujących użytkowników było widocznych podczas uruchamiania systemu, aby mogli się od razu zalogować, wystarczy przejść do ustawień systemowych, kliknąć tam ikonę „Bezpieczeństwo”, a następnie wybrać zakładkę „FileVault”. Teraz kliknij kłódkę w lewym dolnym rogu i wprowadź hasło administratora, aby przycisk „Aktywuj użytkownika” nie był już wyszarzony i można go było kliknąć.

Kliknięcie tego przycisku powoduje wyświetlenie okna z innymi użytkownikami, które można włączyć w celu odblokowania FileVault. Jeśli teraz ponownie uruchomisz komputer Mac, wszyscy aktywowani użytkownicy powinni być reprezentowani z ich nazwami na ekranie startowym.

Instrukcje krok po kroku

Oto kroki ponownie z odpowiednimi zrzutami ekranu:

W Preferencjach systemowych -> Bezpieczeństwo znajdziesz ustawienia dla FileVault.
W Preferencjach systemowych -> Bezpieczeństwo znajdziesz ustawienia dla FileVault.
Jeśli kliknąłeś zakładkę „FileVault” u góry, nadal musisz kliknąć kłódkę w lewym dolnym rogu, którą możesz odblokować, wprowadzając hasło administratora. Dopiero wtedy możesz kliknąć „Aktywuj użytkownika”.
Jeśli kliknąłeś kartę „FileVault” u góry, nadal musisz kliknąć blokadę w lewym dolnym rogu, którą możesz odblokować, wprowadzając hasło administratora. Dopiero wtedy możesz kliknąć „Aktywuj użytkownika”.

 

W tym oknie możesz teraz aktywować funkcję „Odblokuj FileVault” dla wszystkich użytkowników. Gdy to zrobisz, wszyscy odpowiedni użytkownicy pojawią się w oknie logowania po ponownym uruchomieniu.
W tym oknie możesz teraz aktywować funkcję „Odblokuj FileVault” dla wszystkich użytkowników. Po wykonaniu tej czynności wszyscy odpowiedni użytkownicy pojawią się w oknie logowania po ponownym uruchomieniu.

Moje wskazówki i porady dotyczące technologii i Apple

Podobał Ci się artykuł i czy instrukcje na blogu Ci pomogły? Wtedy byłbym szczęśliwy, gdybyś bloga poprzez stałe członkostwo będzie wspierać.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone * oznakowane

Na blogu Sir Apfelot znajdziesz porady, instrukcje i recenzje produktów Apple, takich jak iPhone, iPad, Apple Watch, AirPods, iMac, Mac Pro, Mac Mini i Mac Studio.

Promocje
Zakupy
  •  
  •