Bezpieczeństwo iPhone'a: ​​„Wyczyść dane po 10 próbach logowania” nie jest tak niebezpieczne

W systemie operacyjnym iOS firmy Apple na iPhonie, iPadzie i iPodzie Touch dostępne są różne opcje bezpieczeństwa i funkcje ochrony na wypadek nieautoryzowanego dostępu. Obok ograniczony tryb USB, który został wprowadzony wraz z iOS 11.4.1, przez długi czas istniała również możliwość wyczyszczenia danych iPhone'a po 10 nieudanych próbach logowania. Tym postem chciałbym uspokoić wszystkich, którzy nie aktywowali tej opcji ze względu na swoje dzieci lub inne okoliczności - prawdopodobieństwo usunięcia jest niskie, a naprawa jest całkiem możliwa przy regularnych kopiach zapasowych.

Wymazać iPhone'a po 10 nieudanych próbach logowania? To naprawdę nie może się zdarzyć „przypadkowo”. Poniżej wyjaśniłem, dlaczego nie należy obawiać się funkcji bezpieczeństwa w iOS.
Wymazać iPhone'a po 10 nieudanych próbach logowania? To naprawdę nie może się zdarzyć „przypadkowo”. Poniżej wyjaśniłem, dlaczego nie należy obawiać się funkcji bezpieczeństwa w iOS.

Wyczyść dane po 10 nieudanych próbach logowania

W pozycji menu Dotykowy identyfikator i kod lub Identyfikator twarzy i kod znajdziesz tę funkcję wraz z innymi przełącznikami i opcjami Usuń dane. Poniższe wyjaśnienie jest takie, że wszystkie dane na iPhonie (lub iPadzie lub iPodzie Touch) zostaną usunięte po 10 nieudanych próbach logowania. 

Warunkiem wstępnym jest skonfigurowanie kodu dostępu, czyli swoistego kodu PIN, i wprowadzenie dziesięciu różnych kombinacji liczb podczas próby. Więc jeśli ktoś ciągle wpisuje 0000 lub coś w tym stylu, nic się nie dzieje. Ochrona jest zatem kwalifikowanym urządzeniem antykradzieżowym.

Nie tak niebezpieczne, jak wielu myślało

Ale jeśli masz w domu dzieci, które lubią bawić się smartfonem lub tabletem lub jeśli użytkownik jest nieco starszy i ma tendencję do zapominania kodu dostępu, możesz nie chcieć aktywować tej funkcji. Moim zdaniem obawa jest bezpodstawna. Dlatego nie martwiłbym się, nawet jeśli funkcja „Wyczyść dane” jest aktywna:

  • Próby są liczone tylko wtedy, gdy zawsze wprowadzane są nowe kombinacje
  • Po pięciu próbach następuje jednominutowy okres oczekiwania
  • Wydłuża się czas oczekiwania (5 minut, 15 minut itd.)
  • Po dziewiątej próbie czas oczekiwania wynosi 3,5 godziny
  • Usunięte/zresetowane urządzenia można przywrócić za pomocą iTunes lub kopii zapasowej iCloud

Wskazówka: rób (lub miej) regularną kopię zapasową

Jeśli regularnie tworzysz kopię zapasową danych i plików, nawet zresetowany iPhone przejdzie Usuń dane- Funkcja bez problemu. Jasne, przywrócenie status quo zajmuje trochę czasu - ale wciąż jest to lepsze niż stanie tam bez kontaktów, zdjęć, spotkań, filmów, aplikacji i tym podobnych. Możesz wykonać kopię zapasową na komputerach Mac i PC przez iTunes lub bezprzewodowo i w tle za pomocą iCloud. To ostatnie jest najlepsze tylko wtedy, gdy jesteś w (domowej) sieci WLAN, aby zaoszczędzić ilość danych ;)

Podobał Ci się artykuł i czy instrukcje na blogu Ci pomogły? Wtedy byłbym szczęśliwy, gdybyś bloga poprzez stałe członkostwo będzie wspierać.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone * oznakowane

Na blogu Sir Apfelot znajdziesz porady, instrukcje i recenzje produktów Apple, takich jak iPhone, iPad, Apple Watch, AirPods, iMac, Mac Pro, Mac Mini i Mac Studio.

Promocje