iPhone 14 Pro (Max) Always-On Display – jak to działa i kiedy gaśnie

Z iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max Apple wprowadził również zawsze włączony wyświetlacz na swoich smartfonach. Powinno to wyświetlać czas, widżety i czynności na żywo bez dotykania lub podnoszenia urządzenia. Jednak, aby upewnić się, że nie spowoduje to bezpośredniego rozładowania baterii, istnieje kilka ustawień wyświetlacza w trybie zawsze włączonym. Ponadto jest sporo sytuacji, w których wyświetlacz gaśnie, aby oszczędzać energię. Podsumowałem tutaj, jak to wszystko działa i co musisz wiedzieć o nowym trybie wyświetlania iPhone'ów Pro z 2022 roku.

Apple iPhone 14 Pro (Max) Always-On Display – jak to działa, kiedy się wyłącza i jak wyłączyć tę funkcję w ustawieniach iOS? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz tutaj!
Apple iPhone 14 Pro (Max) Always-On Display – jak to działa, kiedy się wyłącza i jak wyłączyć tę funkcję w ustawieniach iOS? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz tutaj!

Tryb "Low Power" dla wyświetlacza iPhone'a Always-On Display

Apple iPhone 14 Pro i Apple iPhone 14 Pro Max selektywnie wykorzystują tryb niskiego zużycia energii, aby wyświetlać ekran blokady w trybie zawsze włączonym. Powoduje to zmniejszenie częstotliwości odświeżania wyświetlacza do 1 Hz. Dlatego nowe informacje o obrazie są pobierane tylko raz na sekundę. W połączeniu z nowym chipem Bionic A16 powinno to być szczególnie energooszczędne. Szybsze odświeżanie następuje, gdy urządzenie zostanie podniesione, naciśnięte, boczny przycisk „obudzony” i/lub Face ID „obudzony”.

Włącz lub wyłącz zawsze włączony wyświetlacz w iOS 16

Wyświetlacz Always-On Display jest domyślnie aktywowany w iPhone’ach Pro od 2022 roku. Jeśli chcesz go dezaktywować, ponieważ go nie potrzebujesz lub po prostu chcesz zaoszczędzić więcej baterii, możesz to oczywiście zrobić za pomocą ustawień iOS. Aby dezaktywować i aktywować ustawienie wyświetlania, wykonaj następujące czynności:

  1. Otwiera Ustawienia na kompatybilnym iPhonie
  2. Dotknij w elementach menu Wyświetlacz i jasność
  3. Przewiń w dół i (de)aktywuj funkcję „Zawsze wł.”
Instrukcje dotyczące wyłączania / wyłączania wyświetlacza iPhone'a zawsze włączone Źródło obrazu: Apple.com
Źródło obrazu: Apple.com

Kiedy wyświetlacz iPhone'a 14 Pro (Max) wyłącza się, nawet jeśli funkcja jest aktywna?

Jeżeli można założyć, że użytkownik nie patrzy na wyświetlacz lub nie może na niego patrzeć, jest on odpowiednio wyłączany. Ma to na celu oszczędzanie energii. Na początku nowych urządzeń i nowej funkcji jest już cała lista sytuacji, w których zawsze włączony wyświetlacz iPhone’a 14 Pro (Max) może zgasnąć:

  • Urządzenie kładzie się ekranem w dół
  • iPhone jest w kieszeni/plecaku
  • Fokus snu jest aktywny
  • Aktywowany jest ogólnosystemowy tryb oszczędzania energii (tryb niskiego zużycia energii)
  • Smartfon jest połączony z CarPlay
  • iPhone nie był używany przez jakiś czas (uczenie maszynowe rozpoznaje wzorce użytkowania i wyłącza wyświetlacz w okresach braku aktywności)
  • iPhone rozpoznaje, że użytkownik się oddala, ponieważ odległość od sparowanego zegarka Apple Watch rośnie (jeśli się zbliżysz, wyświetlacz ponownie się włączy)

Więcej interesujących informacji na ten temat znajdziesz w oficjalnym dokumencie wsparcia HT213435 przez Apple. Służyło to również jako źródło tego artykułu. 

Podobał Ci się artykuł i czy instrukcje na blogu Ci pomogły? Wtedy byłbym szczęśliwy, gdybyś bloga poprzez stałe członkostwo będzie wspierać.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone * oznakowane

Na blogu Sir Apfelot znajdziesz porady, instrukcje i recenzje produktów Apple, takich jak iPhone, iPad, Apple Watch, AirPods, iMac, Mac Pro, Mac Mini i Mac Studio.

Promocje