Włącz / wyłącz zdjęcia iPhone'a - Zapisz lokalizację jako lokalizację nagrywania

W przypadku zdjęć i filmów aplikacja aparatu Apple iPhone może zapisać bieżącą lokalizację jako lokalizację nagrywania w pliku. Ale co przynoszą te informacje i jak wyłączyć śledzenie podczas korzystania z aparatu w iOS? Lub: Dlaczego warto je aktywować? Tutaj znajdziesz nie tylko odpowiedzi na te pytania, ale także odpowiednie instrukcje. Ponieważ opcja włączania i wyłączania lokalizacji nagrań zdjęć i filmów nie jest tak łatwa do znalezienia...

Chcesz zapisać lokalizację, w której zdjęcie / film zostało zrobione bezpośrednio w aplikacji aparatu, aby aplikacja zdjęć mogła je odpowiednio posortować? Odpowiednie instrukcje znajdziesz tutaj.

Ustawienia iPhone'a: ​​(dez)aktywuj lokalizację dla aplikacji aparatu

Aby włączyć lub wyłączyć przechowywanie lokalizacji nagrywania zdjęć i filmów, musisz ponownie użyć ustawień na iPhonie. W tym przewodniku krok po kroku pokażę Ci dokładnie, jak to zrobić:

  1. Otwiera Ustawienia na smartfonie Apple
  2. Stuknij w element menu Polityka prywatności
  3. Teraz wybierasz na górze Usługi lokalizacyjne z
  4. Wybierz w przeglądzie aplikacji Kamera z
  5. Włącz kleszcza Podczas korzystania z aplikacji 

Oczywiście instrukcje pokazują, jak aktywować funkcję lokalizacji. Aby go wyłączyć, zaznacz go Nie. Możesz go również aktywować następnym razem zapytaj wybierać. Ale może się zdarzyć, że podczas korzystania z aplikacji aparatu na iPhonie za każdym razem zostaniesz zapytany, czy można użyć Twojej lokalizacji. Na dłuższą metę może to być denerwujące i opóźniać szybkie zrzuty ekranu. Nawiasem mówiąc, możesz użyć suwaka, aby określić, czy należy użyć dokładnej, czy tylko przybliżonej lokalizacji.

Przewodnik po zrzutach ekranu: (Dez)aktywuj lokalizację dla zdjęć i filmów iPhone'a

Tutaj nagrałem procedurę pokazaną w poszczególnych krokach w postaci zrzutów ekranu. Jeśli więc nie zgadzasz się z powyższą listą, możesz użyć zrzutów ekranu jako przewodnika.

Po co aktywować usługę lokalizacji dla aplikacji aparatu?

Jeśli masz obawy dotyczące prywatności i chcesz, aby korzystanie ze smartfona było jak najbardziej anonimowe, być może kliknąłeś ten post dotyczący wyłączania lokalizacji podczas robienia zdjęć i filmów. Jeśli jednak chcesz mieć inteligentny widok swoich zdjęć w aplikacji Zdjęcia na iOS lub na Macu po przesłaniu plików na macOS, możesz być tutaj, aby go włączyć. Ponieważ automatyczne sortowanie nagrań w albumach z nazwami miejsc działa tylko wtedy, gdy usługa lokalizacji jest aktywna. Dopiero wtedy możesz wyświetlić albumy lub pojedyncze zdjęcia na mapie (po wykonaniu zdjęć/filmów z lokalizacją).

Tak może wyglądać, gdy aplikacja do zdjęć na iPhonie sortuje zdjęcia według lokalizacji i umieszcza je w odpowiednich albumach. Źródło: Apple.com
Tak może wyglądać, gdy aplikacja do zdjęć na iPhonie sortuje zdjęcia według lokalizacji i umieszcza je w odpowiednich albumach. Źródło: Apple.com

Więcej instrukcji dotyczących zdjęć i filmów na Apple iPhone

Jak na pewno zauważyłeś, ostatnio zakochałem się w aplikacjach Zdjęcia i Aparat na iOS. Natknąłem się tylko na ustawienie usługi lokalizacji, ponieważ byłem zaskoczony, że moje zdjęcia nie są wyświetlane posortowane według lokalizacji. Miałem zaznaczenie obok „Nigdy”. Teraz wiem i czy wiecie, co należy zmienić, aby wyświetlać albumy Miejsc.

Na blogu znajdziesz również następujące aktualne poradniki, triki i instrukcje:

Podobał Ci się artykuł i czy instrukcje na blogu Ci pomogły? Wtedy byłbym szczęśliwy, gdybyś bloga poprzez stałe członkostwo będzie wspierać.

4 odpowiedzi na „Zdjęcia z iPhone'a – włącz/wyłącz lokalizację sklepu jako lokalizację nagrywania”

  1. Dobry wieczór,
    Niestety włączenie usług lokalizacyjnych wydaje się być naprawdę trudne. Nie mogę znaleźć pola nr 5 „Zaznacz podczas korzystania z aplikacji”.
    Czy ktoś może mi dać TIP?
    Dziękuję i pozdrawiam
    Heinz

  2. Po pierwsze, fajnie jest, że zdjęcia można grupować według lokalizacji. Z drugiej strony nie tak świetnie ze względu na ochronę danych. Pojawia się też pytanie, czy współrzędne są wysyłane, gdy wysyłane są zdjęcia….

  3. Niestety przy aktywacji w aplikacji aparatu pojawia się również pytanie, czy lokalizacja ma zostać zapisana, czy użyta tylko raz.

    Ale jeśli spojrzysz na zdjęcia, nie ma miejsca powyżej. Tylko dzisiaj i o tej godzinie.

    Zauważano to sporadycznie od czasu iOS 17, a teraz, od ostatniej aktualizacji, ten błąd spowodowany innymi błędami iOS jest ponownie stale obecny.
    Kiedy błąd zostanie ponownie naprawiony?
    Ponieważ całkowite wyłączenie również wersja „Specjalne wyłączenie” oferowana przez support jako pomoc nic nie zmienia.

    Czy masz jeszcze jakiś pomysł?
    Jest niezależny od urządzeń iPhone. Mamy 4 różne. I ten sam problem u wszystkich z tą samą wersją iOS 🙁

    Z góry dziękuję. I czekam na pilne rozwiązanie...

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone * oznakowane

Na blogu Sir Apfelot znajdziesz porady, instrukcje i recenzje produktów Apple, takich jak iPhone, iPad, Apple Watch, AirPods, iMac, Mac Pro, Mac Mini i Mac Studio.

Promocje